ohhoh, onpa taas tullut dokatuksi, tällä viikolla pari kertaa ihan kunnolla ja muutenkin tissuteltua...hyvä renki mutta huono isäntä eli ehkä vois taas ottaa hieman iisimmin. oli hyvät tuparit eilen ja hauskoja ihmisiä. manskun länsipuolella viihtyvänä en olis millään jaksanut lähteä merta edemäs kalaan eli ydinkeskustan ytimestä isolla porukalla kuudennelle linjalle saakka, mutta yllättäen bussi kulki ilman säätöä ja oli ihan helmi paikka eli saatanpa eksyä sinne toistekin... pari unista mutta kaunista livekeikkaa alkuillasta (Tuomas Tuovinen tms)  ja vähän eläväisempää dj-settiä myöhemmin. Kahden aikoihin (?)tehtiin taktisesti ja käveltiin takaisin keskustaan kaverin kämpille, joskaan ei päästy nukkumaan vaan setvittiin maailman draamat ensin... jokin katharsis siinä vellomisessa tais kuitenkin tapahtua sillä on tänään on ollut harmoninen ja lempeä darra eikä lainkaan sellaiset alkoholilaskut ja morkkikset mitä mulla yleensä on. joo. pitää ottaa elämästä kaikki irti mutta en kaipaa sellaisia nousuja joista seuraa laskut. kaaoksesta huolimatta ei tarvii velloa ristiriidoissa vaan mieluummin pyrkii tasapainoon (ei yhtä kun täydellisyyteen!). uus viikko on taas uus mahdollisuus olla ryhdikäs ja aikaansaava... voisin jopa käyttää sunnuntaipäivää kokkaamalla pakkasen täyteen kunnon ruokaa, niin ei tulis syötyä kuten tällä viikolla: kolme ötkeriä ja kolme kertaa pastaa tomaattikastikkeessa...

oon siis istuksinut duunissa (päivystämässä) tyytiksenä lukemassa lehtiä... annassa on vaatimaton pelasta maailma -teema, 25 vinkkiä eettisempään kuluttamiseen (ja mikä parasta, oppaana mm. antti tuisku!!! klubipoppari jolla on hybridiauto mutta joka silti tunnustaa heittävänsä roskia kadulle, pitäähän imagossa pientä rosoisuutta olla...) anyhow, tein wwf:n testin ekologisesta jalanjäljestäni ja vastasin kaikkiin (ei sentis) kysymyksiin ihan väärin! tässä oikeat vastaukset, eli tavoitteita:

1. Kun teen ruokaa kotona, käytän luomuraaka-aineita ja reilun kaupan tuotteita aina kun mahdollista. (Tästä se idea huomiseen pakasteeseen kokkaukseen, sillä ötkereissä yms eineksissä on himmeästi kääreitä ympärillä joten arjen kiireeseen vois koittaa varautua kokkaamalla kerralla koko iltapäivän, iltasin kun ei ehdi eikä jaksa. Ennen laitettiin usein safkaa kavereiden kans, nyt se on jäänyt vähemmälle, voispa sitäkin elvyttää.)

2. Sähkölaitteiden stand by-  eli valmiustilat eivät jää minulta päälle. (Tietosika on aina päällä, vois kenties vähentää? Laturin otan yleensä irti.)

3. Kotonani huonelämpötila on 20 astetta tai alempi. ( Meil on tosi kuuma ja ovi aina auki, onkohan hieman energiantuhlausta! En tosin tiedä miten keskuslämpöä saisi vähemmäksikään, hmmm...)

4. Sähkövalinnoissa suosin ekosähköä. (Täytyypä katsoa jos sopimuksen sais vaihdettua, jos kertavaivasta olis oikeesti jotain iloa -> http://www.vaihdavirtaa.net/ tein jonkun tarjouspyynnön)

5. Kuljen julkisilla liikennevälineillä lähes aina. (Tää sentään on totta!)

6. Pyykkikone pyörii ahkeraan ja ostan ympäristöystävällisiä pesuaineita luontais- ja ekokaupoista. (Mikä ettei, maksavat salee maltaita mut kerrankos sitä.)

7. Lahjaksi annan palveluita kuten hieronnan tai kulttuurielämyksen tai aikaa kuten lastenhoitoapua. (Teatteriin oon joskus ihmisiä vienytkin, ja viini lienee perushyvä epäturhake, mutta kai tavaroitakin voi ostaa jos hankkii hyödyllistä ja kestävää eikä trendisekundaa...)

8. Lomalla minulla on tapana olla kotimaassa esimerkiksi mökillä tai vaellusreissulla. ( Sori: not gonna happen... Mutta kotimaassa en käytä lentokonetta!)

9. Kesämökillä ei tarvita kaupungin mukavuuksia. (Samaa mieltä. Toistaiseksi nettiaddiktio ei ole vaatinut vetämään sähköjä mökille, mutta never say never...)

10.Kampaajalla en värjää hiuksiani, koska hiusväreissä on vahvoja kemikaaleja. (Huokaus, se on totta, nyt on ollut kivasti vaihtelua kun oli blondi, pinkki ja nyt tummanruskea, seuraavaksi jo ihan kustannussyistä voisi oma väri olla paras... itse asiassa halusin sitä jo pinkin päälle mutta väriä ei niin keskiruskeella saanut piiloon vaan tulos oli lähempänä viininpunaista... mutta kun tästä värjäyskierteestä päästään niin toi vois olla ihan ekoteko.)

mutta yks mikä listasta puuttuu ja on aika pop on diva cup (http://www.kuukuppikunta.net)! ekoteko only for women, ostin sellaisen puolisen vuotta sitten ekologisuuden ja edullisuuden takia, mutta nyt en luopusi siitä mukavuuden vuoksi mistään hinnasta! riittää kun tsekkaa aamuin illoin ja aina voi luottaa, ihan niinkuin kertakäyttömainoksissa mutta oikeesti totta :)

toinen on etten enää napsi hormooneja (e-pillereitä) jotka kulkeutuu vessan kautta vedenpuhdistamoon mutta joita ei ilmeisesti seulota pois vaan ne pääsee sotkemaan ekosysteemiä, uskoakseni persona* on ekompi (ainakin luonnollisempi) ehkäisymetodi, vaikka tuleehan siitäkin 8 roskaa kuukaudessa mutta ehkei se ole kamalasti?

(*Yliopistoapteekin lehdestä: "Persona on tietokoneavusteinen menetelmä joka käyttää hyväkseen naisen elimistön antamia tietoja ja kertoo milloin ehkäisyä ei tarvita. Menetelmä mittaa naisen aamuvirtsasta estrogeenin ja luteinisoivan hormonin (LH) määrän, ottaa huomioon munasolun ja siittiöiden eliniän ja määrittää ajanjakson, jolloin ei voi tulla raskaaksi. Ehkäisyvarmuus ei ole kovin hyvä, vain 94%, eli se sopii parhaiten silloin kun raskaaksitulo ei olisi mikään katastrofi." ) 

heti huomenna oon tosi eko... oisko nyt japanin tenttiin lukemista kun oon lorvaillut vaivaiset 5 ekaa työtuntia... eiku siel tulee se käyttäytymisdokkari, pakko katsoa ja vasta sen jälkeen... :)