Minä ostin My little pony -tarroja.
Yksi toinen kerää kaiken kissakitchin mikä eteen tulee.
(Ja Hello Kitty; sitä nyt ei tarvitse edes perustella.)
Helpointa panostaa avoimen korniin, pilke silmäkulmassa ja ison sisäpiirin vitsi. Ei tosin kaikkien...

Mutta, mutta.
Entä kun vieras ihminen kysyy vakavan kysymyksen? Vaikkapa: Mitkä kirjat ovat sinulle tärkeitä ja miksi?
Voi olisinpa kymmenen, voisin ylpeänä hehkutella sinuheegyptiläisiä ja tarusormustenherroja - minä jaksan lukea tosi paksuja kirjoja, ja nopeasti!

Mutta kun ei.
Ensinnäkin, se on aivan liian yksityistä. En todellakaan rupea paljastamaan syitä, se on mahdotonta kertomatta elämäntarinaani. Vrt. vanha suomalainen sananlasku "Mitä se sulle oikeen kuuluu?" ;)

Toiseksi, se on aivan liian kornia. Koetapa vaan pitää pokka kun kärpäsenä katossa katsot itseäsi tärkeilevänä luettelemassa dostojevskit ja tolstoit, hemingwayt ja baudelairet, calvinot austerit borgesit. Seiso siinä sitten mustissa vaatteissasi, huivi mukahuolettomasti kaulan ympäri aseteltuna - leveäsankaisia silmälaseja unohtamatta - juoden mustaa kahvia ja polttaen punaista tupakkaa. Vaihtoehtoisesti poistu vessan ikkunasta.

Kolmanneksi, se on aivan mahdotonta. Kun tasoja on kuin raitoja maripaidassa, lähtien naiivin autenttisesta eläytymisestä aina poliittiskontekstuaalisten värien tiedostamiseen, nähden yhteiskunnallinen murros jota paatoksellinen tyttökirja oli synnyttämässä ja tajuten sen vaikutus kaikkiin sotienjälkeisiin lastenkirjailijoihin, niin sama kirja on ollessaan sama kirja myös hyvin monta eri kirjaa. Kun se siis samanaikaisesti on käsittämättömän korni sekä korniuden vastakohta, en ehkä lähde mainitsemaan asiasta jollemme todella ole keskustelemassa aiheesta loppuiltaa. Kah muuten saattaisit saada hieman väärän kuvan.

Tahatonta korniutta välttääksemme tukeutukaamme siis tahallisen koniuden suojattuun tuttuuteen.
Mutta se, se on puolestaan hyvin pienen piirin vitsi. (Tadaa, minun huumorintajuni on kovin, kovin kuiva.)

Ihan oikeesti.

Ps. Kiitos Anne-Mari Sipilä, jälleen kerran, parhaasta kolumnista pitkiin aikoihin.